Historie
Home > Achtergronden > Historie

Historie


Oprichting VCK bedrijf in 1915

In 1915 is het Verenigd Cargadoorskantoor (VCK) ontstaan door een samenwerking tussen de firma’s Wed. Jan Salm & Meijer (1763) en B.J. van Hengel (1819). Zo kwam een bundeling tot stand tussen de cargadoorsactiviteiten (scheepsbevrachting) van beide firma’s waarbij het accent lag op het scheepvaartverkeer op Noord Europa. De jaren erna werden de activiteiten van VCK uitgebreid met expeditiewerk alsmede het laden en lossen van schepen. VCK was betrokken bij het begin van het roll-on/roll-off ferryverkeer tussen Amsterdam en Noord-Europa.

Logistiek en reizen in de jaren 50

VCK speelde vroeg in op de opkomst van de luchtvaart in de jaren 50. Al snel werden IATA-licenties verkregen en werd VCK actief als zakenreisagent (tegenwoordig VCK Travel) en luchtvrachtexpediteur (tegenwoordig VCK Logistics Airfreight). Op luchthaven Schiphol werd een positie verworven in de afhandeling van vliegtuigen met Aero Groundservices, dat uitgroeide tot de belangrijkste onafhankelijke afhandelaar op de luchthaven. Bovendien werd met Evenements Reizen in de jaren 60 de markt voor vliegvakanties betreden naar later bleek een enorme groeimarkt.

Begin deze eeuw realiseerde VCK Group zich dat het met de volwassen geworden luchtvrachtindustrie beter was zich te concentreren op een beperkt aantal activiteiten. Een belangrijke strategische verandering volgde. Door overnames werden de posities in haven, expeditie en zakenreizen versterkt, en werden Aero Groundservices en Evenements Reizen gedesinvesteerd.

Verdere versterking na 2000

Het overdekte havenbedrijf Waterland Terminal verbeterde de propositie van VCK in de Amsterdamse haven. Achtereenvolgende overnames van All-in Logistics (Nederland) en ComPass (Duitsland en Zwitserland) bezorgden VCK Group een sterke positie in de markt voor supply chain solutions, een goede aanvulling op de expeditieactiviteiten van de groep. Met VCK Travel werd door overnames en autonome groei een vooraanstaande plek in de Nederlandse zakenreismarkt bereikt.

Foundation

Door het ontbreken van opvolging binnen de familie Mr. H.I. Möller, vanaf het begin betrokken bij VCK en later de uiteindelijke eigenaren, is VCK Group ingebed in een stichtingstructuur waarbij de onafhankelijkheid, zelfstandigheid en gezondheid van het bedrijf is gewaarborgd.

VCK Group is trots op haar klanten, medewerkers, leveranciers, diensten, op haar historie en op het ondernemerschap zoals dat een familiebedrijf voortstuwt. Ons bedrijf hecht aan continuïteit en wij richten ons op de lange termijn. Wij verdiepen ons daarbij voortdurend in onze klanten en hun ambities; wij zijn maximaal klantgericht. De kracht van ons internationale netwerk maakt dat wij onze diensten efficiënt kunnen leveren en onze kennis en ervaring delen en vergroten. Wij werken daarmee aan innovatief ondernemerschap. Met inmiddels twee merknamen voor ons bedrijf willen wij uitstralen dat wij een sterke internationale onderneming zijn in de logistieke en zakenreis markten.